De ACTA-draai van VVD, CDA en PVV

De ACTA-draai van VVD, CDA en PVV

EU-commissaris Kroes zag een paar weken geleden de bui al hangen. Na de ondergang van SOPA en PIPA bleef zij lange tijd volharden als één van de meest actieve pleitbezorgers voor ACTA. Samen met de Gucht bleef ze pal staan voor het verdrag waarin de rechten van de Europese burgers en bedrijven werden opgeofferd aan Amerikaanse belangen. Haar twitter tijdlijn werd gevuld met highlights uit het pro ACTA document dat de EC en lobbyisten hadden opgesteld:  ACTA was noodzakelijk om de Europese concurrentiepositie te beschermen, ACTA zou helemaal niets veranderen aan de bestaande wetgeving en de burgers hoefden zich nergens zorgen over te maken. De polls zijn inmiddels echter zo duidelijk dat commissaris Kroes zich vorige maand gedwongen zag een draai van 180 graden te maken.

ACTA protest in Parlement PolenACTA protest in Parlement Polen

Nu de campagnetijd is aangebroken en het lot van ACTA al lang niet meer door Nederland wordt bepaald, springen ook VVD, CDA en de PVV voor het oog van de kiezers snel uit de vergiftigde ACTA-wagon. De vraag is of het voldoende is om de trein die ze zelf in gang hebben gezet nog te stoppen.

Vooral Verhagen en Teeven moeten zich achter de oren krabben na de stemming van gisteren. Teeven lijkt meer en meer alleen te komen staan in zijn strijd tegen privacy en burgerrechten nu zelfs zijn eigen VVD -eindelijk- de lijn van de Europese Liberalen lijkt te gaan volgen.

Ook voor Verhagen moeten de druiven zuur zijn. Hij wist eind vorig jaar de PVV fractie nog een rad voor ogen te draaien zodat hij bij de Europese Commissie de onvoorwaardelijke steun van Nederland voor ACTA kon uitspreken. Het was die steun die de Commissie in staat stelde om het ACTA verdrag voor goedkeuring  naar het Europees Parlement te sturen.

De PVV is helemaal niet meer serieus te nemen op dit gebied. ‘Per ongeluk’ voor ACTA gestemd in het EP, ronduit voor ACTA toen Verhagen namens Nederland zijn zegen aan ACTA gaf en nu het uit onze handen is weer luidruchtig tegen stemmen.

Feitelijk heeft Nederland al helemaal niets meer over ACTA te zeggen en ligt het lot van onze internetvrijheid in handen van het Europese Parlement dat de komende week met de stemmingen over het omstreden verdrag gaat beginnen.

Omdat de Christen Democratische fractie EVP, waar ook het CDA onder valt, nog steeds uit alle macht probeert ACTA te redden, en ook de ECR-fractie waar de Christen Unie deel van uitmaakt zich niet tegen ACTA heeft uitgesproken kan ondanks de show van gisteren ACTA binnen een paar weken gewoon worden aangenomen. Nederland wordt dan afhankelijk van de ratificatie in de overige EU-landen. Wanneer een meerderheid ratificeert, kan Nederland onder zware politieke en economische druk komen te staan om ACTA gewoon in te voeren, net als de rest van de Brusselse dictaten die de Europese Commissie uitvaardigt.

De oude politiek maakt weer eens zonneklaar waarom Piraten in Den Haag en Brussel noodzakelijk zijn. De EC heeft jarenlang, met expliciete steun van de Nederlandse regering de rechten van burgers en bedrijven kunnen verkwanselen. Nederlandse ministers konden ons land zonder enige parlementaire controle het omstreden verdrag inrommelen en nu het bijna te laat is wordt voor de bühne een toneelstukje opgevoerd.

De stemming in het EP kan nog alle kanten opgaan. Europarlementariërs kunnen ongehinderd de lijn van de bestbetalende lobbyisten te verkiezen boven die van hun fracties die tegen zijn. Als de EVP en de conservatieve fractie ECR voldoende steun weten te krijgen wordt ACTA gewoon aangenomen. De kans is dan vrij groot dat Verhagen, Teeven en de PVV via de Brusselse achterdeur straks alsnog gewoon hun zin krijgen en Nederland zich gedwongen ziet haar burgers uit te leveren aan de grillen van het nieuw op te richten en buiten alle democratische controle staande ACTA-tribunaal. Bij de directie van BREIN zullen de sollicitatiebrieven voor de post van global censor al uit de printer komen rollen…

Zelfs als ACTA het niet haalt is er nog steeds geen reden tot grote opluchting trouwens, want op de achtergrond worden CISPA en TPP al voorbereid om de gevaarlijkste stukken uit ACTA alsnog doorgevoerd te krijgen.

Links naar eerdere berichten over ACTA:

bron: http://depiratenpartij.wordpress.com/2012/05/30/de-acta-draai-van-vvd-cda-en-pvv/

Copied and Seeded

PS. nu maar de vraag “ACTA dead? whats next?”

#COPYME *Lucifer http://youtu.be/tU8RIvCZsdc

 

Did you like this? Share it:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.